IJsselsteins Fanfareorkest Excelsior
Kunst en Cultuur

IJsselsteins Fanfareorkest Excelsior

Al 115 jaar fanfaremuziek in IJsselstein
IJsselsteins Fanfareorkest Excelsior

Het fanfareorkest is de basis van de vereniging en is op 23 oktober 1907 opricht. Het orkest bestaat momenteel uit ruim 40 enthousiaste muzikanten en komt uit in de 2e divisie.

Het orkest is niet alleen als geheel een bekende binnen IJsselstein, maar ook de individuele muzikanten zijn graag geziene gasten binnen de IJsselsteinse gemeenschap en bij andere bevriende verenigingen. Een club enthousiaste, goed opgeleide en gemotiveerde muzikanten. 

Het fanfareorkest laat zich graag en regelmatig zien tijdens concerten en op vaste festiviteiten, zoals bijvoorbeeld Koningsdag. Als "echt sportteam" neemt de vereniging ook regelmatig deel aan concoursen om de prestaties te meten aan collega-verenigingen. In 2018 heeft het orkest deelgenomen aan de Open Nederlands Fanfare Kampioenschap (ONFK)in Drachten. En in 2019 op concertconcours in Drachten.

Het orkest staat onder leiding van de gerenommeerde dirigent Leon Vliex. Leon is geen onbekende in harmonie- en fanfarekringen. Vele composities die graag en regelmatig worden uitgevoerd, rolden uit zijn pen.

Er wordt ontspannen maar serieus gerepeteerd op de woensdagavond. Op de lessenaar staan muziekstukken van allerlei aard (pop, modern, licht klassiek en klassiek). Kortom, voor ieder wat wils. Orkest en dirigent vinden het belangrijk dat de muziekstukken (onafhankelijk van de moeilijkheidsgraad) zo goed mogelijk worden uitgevoerd.

Dirigent

Leon Vliex is sinds augustus 1997 verbonden aan Excelsior. Eerst als invaller omdat het orkest vlak voor het belangrijke jubileumconcert zonder dirigent zat. De samenwerking verliep zo goed dat na het concert van beide kanten werd besloten om samen verder te gaan. Leon stamt uit een muzikaal gezin. Met een opa en vader als dirigent groeit hij midden in de blaasmuziek op. Op 7-jarige leeftijd begon hij met zijn muziekstudie. Op 19-jarige leeftijd verhuist Leon vanuit Brunssum naar Utrecht en start hij aan de Universiteit zijn studie muziekwetenschappen en aan het  Conservatorium zijn studie voor HaFa-directie. Tijdens zijn studie is hij ook begonnen met componeren. Tijdens de kampioenschappen van de landelijke federaties op het gebied van de blaasmuziek zijn intussen al verschillende werken van hem uitgevoerd. Nog steeds ontvangt Leon opdrachten voor nieuwe werken op het gebied van de HaFa-wereld.

Jeugd

De vereniging heeft een interne muziekopleiding voor alle soorten blaas- en slagwerkinstrumenten. De lessen worden verzorgd door professionele docenten. Naast de wekelijkse muzieklessen wordt op vrijdagavond in orkestvorm gerepeteerd.

Leerlingen kunnen meedoen aan voorspeelmiddagen die regelmatig worden gehouden. Tijdens deze middag, die voor iedereen gratis toegankelijk is, laten de leerlingen horen hoever ze gevorderd zijn. Er wordt hiervoor tijdens de les een speciaal stuk ingestudeerd.

Jaarlijks treedt het jeugdorkest op in de Kloosterspeeltuin als afsluiting van het seizoen. En ook tijdens het voorjaarsconcert van de vereniging zijn zij aanwezig voor een eigen optreden. De gevorderde leerlingen schuiven tijdens dit concert ook aan bij het fanfareorkest om daar één of twee nummers mee te spelen.

Naast muzikale activiteiten is er voor de leerlingen ook ruimte voor niet muzikale activiteiten zoals sinterklaasfeest, BBQ etc.

Dit zijn onze contactgegevens

Altijd wat te doen in IJsselstein

kasteeltoren-krokus-casparina-van-t-pad-1.jpg
Lente in IJsselstein
Ook de lente in je bol? Bekijk het overzicht met actieve en smaakvolle uitjes voor het voorjaar.
Lees meer
nl-ijsshkij-03954kajuit.jpg
Tentoonstelling: De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren '80

Lees meer
header-nb-lente.jpg
Erop uit met kids
Kom je spelen, speuren, shoppen, sporten en smullen in IJsselstein?
Lees meer
lr-web-23b1703.jpg
Ontmoet koninklijk IJsselstein
Ontmoet feestend IJsselstein op Koningsdag. Bekijk 8 x tips om te feesten als een echte royal!
Lees meer
vlag-oude-nicolaaskerk-bernard-brosi--1.jpg
Koningsdag
Koningsdag in IJsselstein een groots koninklijk feest vóór IJsselsteiners en dóór IJsselsteiners.
Lees meer
beklimming-basiliek-ria-hooijen-bos-.jpg
Kinderrondleiding met gids
Wandel mee door de geschiedenis van IJsselstein en beleef spannende verhalen.
Lees meer
dodenherdenking3.jpg
Dodenherdenking
IJsselstein herdenkt slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies.
Lees meer
windotter-low-res-1.jpg
Nationale Molendag
Maak kennis met De Windotter en restanten van vroegere molens in IJsselstein en omgeving.
Lees meer
IJsselsteinloop kids foto bernard brosi
IJsselsteinloop
De PodoXpert IJsselsteinloop vindt dit jaar voor de 41e keer plaats.
Lees meer
paardenlaan1-2.jpg
Wijkwandeling Nieuwpoort
Wandel mee met een gids en hoor de verhalen van deze oudste naoorlogse wijk van IJsselstein.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein