Stichting Yselvaert
Recreëren
Kunst en Cultuur

Stichting Yselvaert

Varen met fluisterboot
Rondvaarten IJsselstein

20 jaar Yselvaert

Lustrumlunchvaarten en Lustrumdagtocht
In het Lustrumjaar 2022 worden speciale vaarten aangeboden, vanwege het twintigjarig bestaan van Stichting Yselvaert. Een vaartocht naar Montfoort op 6 dinsdagen in het seizoen. Een vaartocht Lopikerkapel, maar nu met als extraatje een bezoek aan museum en historische plekken in Lopikerkapel. Een super-de-luxe-dagtocht naar onder andere Oudewater.
 

Rondvaart door de stadsgracht

Weekendvaarten door de vestinggracht t/m medio oktober
De tocht begint en eindigt bij de steiger aan de Walkade 2-4 tegenover Museum IJsselstein. Je maakt zo een rondje IJsselstein langs vele monumenten, zoals een voormalige teenschilleersschuur, de beide Sint-Nicolaaskerken en de korenmolen De Windotter. Je stapt, zoals ook vroeger gebeurde, over op de Overtoom. Een bijzondere manier om het verleden van IJsselstein te ontdekken.  
 
 

Lunchvaarten

Lunchvaart naar Marnemoende
Een prachtige vaartocht over de Hollandse IJssel naar restaurant Rivers Marnemoende bij Jachthaven Marnemoende. Daar gebruik je een heerlijke lunch. Na de lunch varen wij weer terug.

Data en tijden

Lunchvaart naar De Roode Leeuw
Je vaart naar buurtschap Lopikerkapel door de Hollandse, Kromme en Enge IJssel en geniet van het prachtige landschap. Je luncht in Café de Roode Leeuw te Lopikerkapel. Na deze lunchpauze wordt de terugtocht ingezet. Een gezellig ouderwets dagje uit. Advies: neem zelf een flesje water en eventueel een kleine versnapering mee voor onderweg. 

Data en tijden

Vertelvaarten

Kindervaart (6-12 jaar) met verteller aan boord
In de zomer- en herfstvakantie varen wij door de vestinggracht op de woensdagmiddag met een verteller aan boord. Een vaartocht speciaal voor kinderen, altijd onder begeleiding van een betalende volwassene. 

Data en tijden

Een nieuwe serie vertelvaarten samen met de Historische Kring
Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een cruciale rol bij de ontwikkeling van de stad. In een paar uur gaat een nieuwe wereld voor je open! De vaarroute gaat door de stadsgracht en over de Hollandse IJssel. De vaartocht begint vanaf de steiger in het plantsoen aan de Overtoom tegenover de Basiliek. 

Data en tijden

Besloten vaart

Besloten vaarten op aanvraag
Tot medio november 2022 kunnen wij speciaal voor jou een Besloten vaart, eventueel met lunch, verzorgen voor bijvoorbeeld huwelijken, gezelschappen, zaken uitje. Deze vaarten worden voor specifieke trajecten verkocht via een uurtarief. Tarief: € 55 (per boot) voor het 1e uur. Elk volgend uur € 40. 

Reserveren en informatie rondvaarten

  • Reservering voor alleen de Besloten Vaarten via de website.
  • Kaartverkoop en reserveringen voor de reguliere rond-, vertel- en lunchvaarten via UIT in IJsselstein | Tourist info (in de bibliotheek). Overtoom 7, 3401 BK IJsselstein. Tel 030-688 72 73. Openingstijden: ma-do: 9.00 - 17.00 uur, vr: 9.00 - 20.00 uur, za: 10.00 - 16.00 uur.
  • Op zaterdag en zondag ook kaartverkoop voor de vaarten door de vestinggracht bij MIJ | Museum IJsselstein, Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein. Tel: 030-688 68 00. Openingstijden: 13.00 - 17.00 uur.

Meer informatie vind je op de website.

Dit zijn onze contactgegevens

Rondvaart door de vestinggracht

14 augustus 2022, 20 augustus t/m 21 augustus, 27 augustus t/m 28 augustus, 03 september t/m 04 september, 10 september t/m 11 september

Vaar met Yselvaert door de vestinggracht langs de vele monumenten Een bijzondere manier om het verleden van IJsselstein te ontdekken. 
De tocht begint en eindigt bij de steiger aan de Walkade 2-4, tegenover Museum IJsselstein. We maken een rondje IJsselstein langs vele monumenten, zoals een voormalige teenschillersschuur, de beide Sint-Nicolaaskerken en de korenmolen De Windotter. Je stapt, zoals ook vroeger gebeurde, over op de Overtoom. 
Duur: ongeveer 50 minuten
Kosten: € 5 (kinderen t/m 3 jaar gratis).
Tijden: Wij varen in open rondvaartboten op zaterdagmiddag om 13.30, 14.30 en 15.30 uur | op zondagmiddag om 13.30 en 14.30 uur. (vooraf reserveren).

Vertelvaarten

16 augustus 2022

Rondvaarten met een verteller aan boord van Historische Kring IJsselstein. Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een cruciale rol bij de ontwikkeling van de stad. In een paar uur gaat een nieuwe wereld voor je open! Vaarroute: stadsgracht en Hollandsche IJssel.
Opstapplaats: steiger plantsoen aan Overtoom tegenover de Basiliek (vooraf reserveren). Vertrektijd 15.00 uur.
Duur: ongeveer 2 uur.
Kosten: € 7,50 per persoon.

Lustrumlunchvaart Montfoort

16 augustus 2022, 20 september 2022
We varen over de Hollandse IJssel stroomafwaarts, van de stadse omgeving van IJsselstein door het weidse poldergebied van de Lopikerwaard naar het hart van de stad Montfoort. Onderweg vertelt de schipper over IJsselsteinse en Montfoortse geschiedenis en wat er te zien is. Deze eeuwenoude vaarroute heeft mede bijgedragen aan de ontwikkeling van IJsselstein: vervoer van goederen en personen was over het water makkelijker dan via land. Dit laatste gaat u zelf ervaren want na de ontspannen vaartocht vol genieten leggen we aan bij de Montfoortse IJsselpoort, waarna ons een lunch geserveerd wordt bij Het Oude Stadhuis. Daarna gaat het weer terug naar IJsselstein, waar we rond 15:30 aanleggen bij MIJ.
Opstapplaats: Deze Lustrumvaartocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. Vertrektijd 10.00 uur.
Duur: ongeveer 5,5 uur.
Kosten: € 40 (kinderen tot 2 jaar gratis).

Kinderrondvaart

17 augustus 2022, 19 oktober 2022

Rondvaart met Yselvaert op woensdagmiddag door de vestinggracht met verteller aan boord, speciaal voor kinderen van 6-12 jaar. Vooraf reserveren.
Vertrek: 14.00 uur en bij voldoende deelname ook om 15.00 uur, vanaf de steiger t/o Museum IJsselstein, Walkade 2-4. 
Duur: ongeveer 50 minuten.
Kosten: € 5 per kind (altijd onder begeleiding van een betalende volwassene).        

Lunchvaart Marnemoende

19 augustus 2022, 30 september 2022, 14 oktober 2022
Deze prachtige tocht gaat over de Hollandse IJssel vanuit de stadse omgeving langs weidse polders richting Montfoort. Bijzonder om de overgang van stad naar weidegebied te ervaren en te bedenken dat in vroeger tijd de Hollandse IJssel een getijderivier was waarover veel gevaren werd: goederen- en personenvervoer was over water makkelijker dan over het land. De aanwezigheid van de rivier heeft mede bijgedragen aan de groei van IJsselstein door de bedrijven die zich hier vestigden. De schipper vertelt u hier onderweg meer over. Na een tocht van ongeveer 50 minuten wordt er afgemeerd bij jachthaven Marnemoende. Daar geniet u van een lunch in restaurant Rivers: met uitzicht over het water en de landerijen al een feest op zich. Na de lunch vaart u terug naar IJsselstein waar we tegen 15.00 uur aankomen bij de opstapplaats.
Duur: 11.30 - ca. 15.00 uur (vooraf reserveren).
Kosten: € 32 per persoon (incl. lunch bij Restaurant Rivers, Jachthaven Marnemoende). 

Lunchvaart De Roode Leeuw (standaard)

25 augustus 2022, 22 september 2022, 20 oktober 2022

Tijdens deze prachtige tocht vaart u over de Hollandse IJssel richting Nieuwegein. In een bocht van de Hollandse IJssel vaart u onder een lage brug de Kromme IJssel en later de Enge IJssel op richting Lopikerkapel. U vaart door eeuwenoud natuurlandschap van een schoonheid die u zo dicht bij IJsselstein niet zou verwachten. Natuurlijk vertelt de schipper onderweg over de geschiedenis van IJsselstein en wat er te zien is. In Lopikerkapel meren we af bij De Roode Leeuw waar we van een heerlijke lunch genieten. Na de lunch varen we terug naar IJsselstein waar we rond 15:30 uur aankomen.


Tijdens het Jubileumjaar is deze Lunchvaart is om de 14 dagen op donderdag: de ene keer zal de ‘Standaard Vaart’ gevaren worden, de andere keer de ‘Plus Vaart’.


LET OP
Tijdens deze tocht moeten we onder een aantal bruggen door. Eén ervan is zo laag dat schipper én passagiers op de knieën op de bodem van de boot moeten liggen. Een leuk avontuur waarvoor u wel fit genoeg moet zijn.


Opstapplaats: De vaartocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. Vertrek om 10:30 uur.
Duur: ongeveer 5 uur. Advies: neem zelf een flesje water en eventueel een kleine versnapering mee voor onderweg. Dagtocht: 10.30 – ca. 15.30 uur (vooraf reserveren)
Kosten: € 34 per persoon (incl. lunch in café De Roode Leeuw).

Lustrumlunchvaart De Roode Leeuw Plus

08 september 2022, 06 oktober 2022

Tijdens deze prachtige tocht vaart u over de Hollandse IJssel richting Nieuwegein. In een bocht van de Hollandse IJssel vaart u onder een lage brug de Kromme IJssel en later de Enge IJssel op richting Lopikerkapel. U vaart door eeuwenoud natuurlandschap van een schoonheid die u zo dicht bij IJsselstein niet zou verwachten. Natuurlijk vertelt de schipper onderweg over de geschiedenis van IJsselstein en wat er te zien is. In Lopikerkapel meren we af bij De Roode Leeuw waar we van een heerlijke lunch genieten. Na de lunch bezoekt u, onder begeleiding van een speciale gids, het archeologisch museum Lopikerkapel dat gevestigd is in buurthuis ‘d Ouwe School, op 100 meter lopen van De Roode Leeuw. U bent dan rond 16:00 uur terug in IJsselstein. Na dit bezoek varen we terug naar IJsselstein waar we rond 16:00 uur aankomen.
Tijdens het Jubileumjaar is deze Lunchvaart is om de 14 dagen op donderdag: de ene keer zal de ‘Standaard Vaart’ gevaren worden, de andere keer de ‘Plus Vaart’.
LET OP
Tijdens deze tocht moeten we onder een aantal bruggen door. Eén ervan is zo laag dat schipper én passagiers op de knieën op de bodem van de boot moeten liggen. Een leuk avontuur waarvoor u wel fit genoeg moet zijn.
Opstapplaats: De vaartocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. Vertrek om 10:00 uur. Aankomst om 16.00 uur. 
Duur: ongeveer 6 uur. 
Kosten: € 34 (incl. lunch, kinderen tot 2 jaar gratis).
Altijd wat te doen in IJsselstein

dsc-0708.jpg
Top 5 Zomerse fietstips
Stap eens op de fiets en verken de mooie omgeving van IJsselstein.
Lees meer
varen-11-copie-low-res-herbert-ziher--1.jpg
Top 5 Zomerse vaartips
Je kunt met mooi weer heerlijk genieten op het water, in en nabij IJsselstein.
Lees meer
whatsapp-image-2022-07-14-at-4.07.21-pm.jpeg
Zoek de zomerse palmbomen!
Gezellig samen zoeken naar de zomerse palmbomen in de IJsselsteinse binnenstad!
Lees meer
zomer-kids-weken.jpg
Zomer Kids Weken
Een zomerprogramma vol met leuke activiteiten, speciaal voor alle kinderen in IJsselstein.
Lees meer
Speeltuin Kloostertuin
Erop uit met kids
Kom je spelen, speuren, shoppen, sporten en smullen in IJsselstein?
Lees meer
eten-voor-ijs-van-tony.jpg
HOPPAAA! Foodtruck Festival IJsselstein
Schuif aan op het grootste terras van IJsselstein en geniet volop.
Lees meer
molenaar-korenmolen-de-windotter-brandrs--1.jpg
Top 10 Must Sees in IJsselstein
Deze mooie en bijzondere plekken móet je gezien hebben bij een bezoek aan IJsselstein.
Lees meer
rondvaarten-vestinggracht1-herbert-ziher--1.jpg
Top 10 Must Do's in IJsselstein
Deze leuke tips móet je gedaan hebben als je IJsselstein bezoekt.
Lees meer
rondleiding-molen.jpeg
Kinderrondleiding met gids
Wandel je mee door de geschiedenis van IJsselstein?
Lees meer
mini-huttenbouw-1140p.jpg
Mini-huttenbouw
Kinderen maken met (groot)ouders en vriendjes een huttendorp van karton in de speeltuin.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein