Museum IJsselstein
Kunst en Cultuur

Museum IJsselstein

Zie je bij MIJ!
Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

Daarnaast zie je bij MIJ een historische collectie en de Canon van IJsselstein.

MIJ arrangement
Ben je op zoek naar een gezellige activiteit waarbij je met familie, vrienden, collega's of kennissen cultureel de diepte in gaat? Museum IJsselstein biedt je een persoonlijke rondleiding door de tentoonstelling en de historische kasteeltoren. Ga je mee?

Mee met MIJ

Te zien t/m 29 januari: 

Vensters

Een tentoonstelling over de hoogstpersoonlijke ervaring van ruimte

Hoe beleef je de wereld, zowel diep van binnen als om je heen? Kunstenaars zijn bij uitstek in staat om een andere blik op onze vertrouwde omgeving en op onszelf te werpen. Een nieuw venster te openen.

In de tentoonstelling Vensters staat de zintuigelijke beleving van ruimte centraal. Ruimte in de breedste zin van het woord: van bekende elementen uit de openbare omgeving, de inrichting binnenshuis, lichaamsstructuur, het interne ‘geheugenpaleis’ tot aan landschapsvormgeving. En niet alleen in visuele zin. Juist ruiken, horen en voelen zijn bepalend voor de ervaring van ruimte.

Bezoekadres: 
Museum IJsselstein
Walkade 2
3401 DS IJsselstein
www.museumijsselstein.nl 
Telefoon 030 - 688 6800

Openingstijden:
woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Reserveer je bezoek

Dit zijn onze contactgegevens

Openingstijden:
Woensdag: 13.00-17.00
Donderdag: 13.00-17.00
Vrijdag: 13.00-17.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

Yoga bij MIJ

11 december 2022

Naar de website van MIJ

Yoga bij MIJ

Op zondag 11 december kun je een heel bijzondere combinatie ervaren: een heerlijke yoga-sessie, om daarna met andere ogen de tentoonstelling Vensters te bekijken.


Angelique Raia van Tanith Yoga ontwikkelt een yoga-les speciaal voor de tentoonstelling Vensters. Na een uur lichamelijke in- en ontspanning drinken we een kop thee (of waar jij zin in hebt). Vervolgens ga je met een van onze medewerkers langs de kunstwerken in het museum. Wat zie jij? Wat doet het met je?


Wanneer: Zondag 11 december van 11.00 - 13.00 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen
Kosten: €15,00, inclusief thee (of koffie, water, een sapje...)
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. Yoga bij MIJ. Laat je in je mail weten of je graag gebruik maakt van een van onze yoga-matten, of dat je je eigen matje meeneemt?

Rondleiding Vensters door curator

05 januari 2023

Curator Amy Stenvert stelde de tentoonstelling Vensters samen. Als geen ander vertelt zij over de werken, de kunstenaars en hun connectie met het thema: de ervaring van ruimte.

Over Vensters

De tentoonstelling Vensters draait om de hoogstpersoonlijke ervaring van ruimte. De blik gaat naar buiten, maar ook naar binnen. Wat maakt een ruimte tot een fijne plek? Welke zintuigen gebruik je bij het waarnemen van een ruimte?


Deelnemende kunstenaars:
Marwan Bassiouni, Robbie Cornelissen, Anna Reerds, Johannes Schwartz en Eva Spierenburg.
Ook is er werk te zien uit de collectie van MIJ, van Joseph Bles, Harrie Gerritz, W. Koekkoek en Johannes Jacobus Mittereiner.


Lees hier meer over de tentoonstelling >>


Rondleidingen Amy Stenvert

Op 3 november, 1 december en 5 januari om 15.00 uur kun je met onze tentoonstellingsmaker Amy mee langs de werken in de tentoonstelling. Hieraan zijn - behalve de toegang tot het museum (gratis met een museumkaart) - geen extra kosten verbonden.


Aanmelden
Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmelden@museumijsselstein.nl. Geef hierbij aan op welke datum je aanwezig bent.MIJ Academie workshop: Alida Pott

15 januari 2023

Naar de website van MIJ

Alida Pott | een workshop

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Dit keer bieden we je een dagvullend programma en ga je na een inspirerende lezing zelf aan de slag met aquarelverf en kwasten!


Bij de kopgroep van De Ploeg zit een wel zeer bijzondere kunstenaar. Het is een vrouw die in haar uiterlijk goed weet te verbergen hoe kleurrijk haar inborst en haar werk zijn. Meesterlijk weet ze de Groningse natuur om te zetten in aquarellen en andersoortig werk. Haar relatief kleine oeuvre sprankelt van kleur en vitaliteit. Het is een eer om in haar voetsporen te treden en ons te verdiepen in haar leven en uiteraard haar werkwijze.


Tijdens deze bijeenkomst starten we met een lezing over haar leven en ook de context van De Ploeg (het kunstenaarscollectief dat al eerder in een MIJ Academie-cursus is behandeld). Vervolgens zullen er in de ochtend oefeningen gedaan worden, om in de middag zelf ook te gaan schilderen. Naast begenadigd verteller is Aldwin Kroeze namelijk ook uitvoerend heel bekwaam, met zijn opleidingsachtergrond tot illustrator.


Wanneer: zondag 15 januari, 10.00 - 17.00 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen, maximaal 8 deelnemers
Kosten: €75, inclusief koffie/thee, lunch en materiaalkosten
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Alida PottSchrijven bij MIJ: Vensters

29 januari 2023

Naar de website van MIJ

Schrijfworkshop
Schrijven bij MIJ: Vensters
Een workshop van Mariola Dirkzwager en Nouline Dijkstra

Taal geven aan wat we belangrijk vinden, dat staat centraal in de schrijfworkshops van de IJsselsteinse schrijver Mariola Dirkzwager. Voor Schrijven bij MIJ maakt zij bij elke tentoonstelling een workshop op maat. Op 29 januari - de laatste dag van deze tentoonstelling - is het thema Vensters.


Tijdens deze workshop verkennen we al schrijvend het begrip ruimte, naar buiten maar vooral naar binnen gericht. Hierbij sluiten we aan bij het werk van Robbie Cornelissen. In zijn film Het Grote Geheugen kijken we mee in het hoofd van Cornelissen. Waar blijven zijn gedachten als ze eenmaal zijn gedacht, waar slaat hij zijn herinneringen op?


Geïnspireerd door zijn zoektocht zetten we alle vensters in ons hoofd open voor het ontdekken van de mooiste verhalen. Echt beleefd of ter plekke gefantaseerd, alles mag bestaan.


Poëzieweek 2023

In een workshop die valt in een week vol poëzie mag het thema Vriendschap, dat centraal staat in de poëzieweek, niet ontbreken. Veel van onze verhalen maken we immers niet alleen, maar samen met anderen. Een buurman, een verre penvriend, een beste vriend of zomaar een aardige dame in de zon op een terras. Vrienden in de ruimste zin van het woord. Die samen met je lachen, beleven en je inspireren in alle kleuren van de regenboog. Ook die krijgen in deze workshop alle ruimte om terug te komen in je gedachten en daarmee in de verhalen die we schrijven.


Aan de hand van creatieve schrijfopdrachten nemen Nouline Dijkstra en Mariola Dirkzwager je mee door je eigen geheugenpaleis. Ervaring met schrijven is absoluut niet nodig om deze workshop met heel veel plezier te volgen. Schrijven mag in iedere taal die je beheerst. De workshop wordt gegeven in het Nederlands.


Wanneer: zondag 29 januari, 10.30 – 12.30 uur


Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen (minimaal 4 deelnemers, maximaal 20)
Kosten: €15,00
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. schrijfworkshop Vensters

MIJ Academie: vierluik De Verenigde Kunsten van Amerika

09 maart 2023, 16 maart 2023, 23 maart 2023, 30 maart 2023

Naar de website van MIJ

De Verenigde Kunsten van Amerika
Een vierluik


Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. In maart kun je een vierluik over Amerikaanse kunst volgen.


In de jaren dertig en veertig van de 19e eeuw komt iets tot bloei wat de eerste Amerikaanse stroming in de kunst genoemd kan worden. Uiteraard is dit wel vanuit ‘westers’ perspectief. Vanuit die westerse blik zal er ook dit vierluik gekeken worden. Op die eerste Amerikaanse kunststroming volgden er meer en iets meer dan een eeuw later wordt Amerika gezien als het centrum van de westerse kunst. Hoe is deze route gegaan? Hoe was daarbij de wisselwerking met het eigen continent en met de rest van de Wereld? Onderweg diverse haltes met namen als Tiffany en Hopper. In vier etappes verenigen de kunsten van Amerika zich op weg naar de top van de Westerse kunst.Wanneer: vier donderdagen 9, 16, 23 en 30 maart, 19.30 uur


Wie: volwassenen
Kosten: €50, inclusief koffie/thee (€40 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Amerika

MIJ Academie: POEMA - interactie

06 april 2023

Naar de website

POEMA - interactie

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Ditmaal over interactie in de kunst.


Kunst en Interactie kennen een vruchtbare samenwerking. Beide zijn er in vele soorten en maten. In deze lezing worden beide op diverse manieren tegen elkaar uitgespeeld en samengebracht. In de voetsporen van de collegereeks hierover op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht bij Interactive Performance Design wordt in deze lezing via de ‘POEMA’-methode handen en voeten én inzicht gegeven aan dit spannende koppel.


Wanneer: Donderdag 6 april om 19.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen
Kosten: €12,50, inclusief koffie/thee (€10 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie POEMA

Altijd wat te doen in IJsselstein

Speeltuin Kloostertuin
Erop uit met kids
Kom je spelen, speuren, shoppen, sporten en smullen in IJsselstein?
Lees meer
koffiedrinkende-dames-buiten-foto-eike-michler-low-low-res.jpg
Winterse uitjes in IJsselstein
Vier de winter samen in IJsselstein. De agenda staat vol knusse uitjes en frisse uitstapjes.
Lees meer
anna-reerds-soelaas-still-wasserette-2019.jpg
Tentoonstelling 'Vensters' bij MIJ
Een tentoonstelling over de ervaring van ruimte.
Lees meer
kerstmarkt-2018-ijsselstein-highres-8663-tony-buijse-.jpg
Winterfair
Proef de kerstsfeer in onze stad vol kramen, lichtjes, gezelligheid en ontmoetingen.
Lees meer
nummer-3-fotowedstrijd-ijssel-peter-van-haastrecht-een-andere-kijk-op-de-mast-2.jpg
Rondje Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom van Nederland is vanaf zoveel plekken te zien. Wandel of fiets er eens heen!
Lees meer
Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom
De Gerbrandytoren wordt jaarlijks rond kerst omgetoverd tot De Grootste Kerstboom ter wereld.
Lees meer
Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de historische binnenstad.
Lees meer
stadhuis-ijsselstein-o-o-p-20-x-20-cm-2010-1-ans-wilbers.jpg
Stralend IJsselstein
IJsselsteinse sterren schitteren op de Plaats voor het Historisch Stadhuis.
Lees meer
lichtwandeling-kerst2.jpg
Lichtwandeling
Beleef tijdens een wandeling op een interactieve manier het kerstverhaal in de binnenstad.
Lees meer
verlichte-molen-low-res-1.jpg
Verlichte stadswandeling
De stadsgids neemt de wandelaars mee op een ontdekkingstocht door de historische binnenstad.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein