winnaar-fotowedstrijd-ijsselstein-2019-alex-van-empel-vrijdagmarkt.jpeg
Nieuws

Prijsuitreiking Fotowedstrijd IJsselstein 2019

De drukbezochte prijsuitreiking van de Momenten van leven Fotowedstrijd IJsselstein 2019 in Museum IJsselstein was zeer bijzonder te noemen. Bert Murk, onbezoldigd directeur van het museum en jurylid van de wedstrijd, opende afgelopen zaterdagmiddag de feestelijke uitreiking. Vervolgens kreeg organisator en jurylid Martin Planken, directeur van marketingbureau Topshelf Media, het woord. Daarbij nam hij het programma van de uitreiking door. Op zijn beurt kondigde hij burgemeester Patrick van Domburg aan die de ruim honderd bezoekers op geëngageerde wijze welkom heette.

Winnaars categorie Mobiliteit en Verrassend IJsselstein
Daarna nam Planken het publiek in vogelvlucht mee langs de winnende foto’s van de voorgaande editie, uit 2018, gevolgd door alle winnaars van 2019. Van Domburg reikte de vakjuryprijzen op enthousiaste wijze uit aan de gelukkige winnaars van beide thema’s. In de categorie ‘Mobiliteit’ won Alex van Empel met zijn creatieve foto ‘Vrijdagmarkt'. In de categorie ‘Verrassend IJsselstein’ won Lorraine Jordan met een even originele als verrassende foto, genaamd ‘Highland games in IJsselstein’. Omdat er meer dan één dronefoto was ingestuurd, werd er als het ware een derde categorie van kracht. Een bijzondere vermelding was er daarom voor de mooiste dronefoto van Jeroen Brouwer, genaamd 'Het magische uur in IJsselstein’.

In memoriam John Verbruggen
Het bijzondere aan deze prijsuitreiking was dat er twee unieke intermezzo’s waren ingelast. De voorzitter van Fotoclub Ef Elf uit IJsselstein, Mariëlle Schalkwijk, stond stil bij de IJsselsteinse fotograaf John Verbruggen en zijn prachtige werk. Hij overleed in september. Bijzonder was ook dat de vriendin van John aanwezig was. John ontwikkelde zich tot een toonaangevende architectuurfotograaf en was gespecialiseerd in het blauwe uur. Dat is de benaming voor het verschijnsel dat 's ochtends, het uur voor zonsopkomst en 's avonds, net na zonsondergang, bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen.

Vlak voordat John overleed kwam hij landelijk in het nieuws. Één van zijn foto's verkocht John namelijk in augustus aan de nieuwe latenight talkshow 'Beau’ van Beau van Erven Dorens. Op vijf september droeg Beau zijn latenightshow op aan de toen doodzieke fotograaf uit IJsselstein. Beau toen: “John Verbruggen is fotograaf en John heeft iets heel moois gedaan; hij heeft namelijk de foto gemaakt die hier de achtergrond van het decor siert.” Beau vertelt hij dat hij contact heeft opgenomen met John: "Ik heb hem vandaag gebeld en ik vroeg John: vind je het fijn om nog één keer naar de studio te komen?” vervolgt de talkshowhost. “Hij ligt in het UMC in Utrecht en hij zei heel vermoeid en verzwakt: ‘Ik zou wel willen maar ik kan het écht niet.’ Daarom John, deze uitzending voor jou.”

Voor het tweede intermezzo tekende dichter Maartje van den Bosch. Onlangs verscheen haar boek Hallo reiziger, ken ik jou? Gedichten en foto’s waarin treinen en stations een hoofdrol spelen. Fotograaf John Verbruggen verzorgde de fotografie voor de dichtbundel. Hij kon het eindresultaat niet meer meemaken. De dichter rondde het boek noodgedwongen alleen af. "Gelukkig heeft John nog wel de vormgeving kunnen zien in eerste drukproef”, vertelt Van den Bosch. "Het kon zijn goedkeuring wegdragen en ik kreeg van hem alle vertrouwen dat ik het kon afronden. John was vooral verheugd dat zijn werk nu onder ogen komt van een breed publiek. Maar hij zei wel ‘het spijt mij dat we dit niet samen kunnen afmaken'.”

Organisator Planken: Vermeldenswaardig is dat John Fotowedstrijd IJsselstein in 2009 won. Sinds die tijd ben ik hem gaan volgen via social media en hadden we af en toe contact. Tijdens een recente brainstormsessie in oktober vorig jaar met Hendrik-Jan van Oostrum en Bart Rietveld, jurylid en voorzitter van de Historische Kring IJsselstein, kwam zijn naam weer naar voren. Als gevolg daarvan heb ik contact opgenomen met zijn vriendin. Dat resulteerde in de mogelijkheid om stil te kunnen staan bij zijn leven en werk.

Winnaar publieksprijs & categorie Drone
Voor de publieksprijs werden 1.001 stemmen uitgebracht. Met 107 stemmen werd Roberta Bunnik de winnaar met 'Het leven van de zonnige zijkade bekijken’.

De winnaar van de categorie ‘Drone’ werd bekend gemaakt door Hendrik-Jan van Oostrum. Zijn winkel Momenten van leven, die hij samen met zijn vrouw Saskia van Oostrum - Dekker heeft, is de officiële partner en naamgever van de wedstrijd. In het dagelijks leven is Hendrik-Jan uitvaartverzorger en eigenaar van Yarden & van Oostrum Uitvaartzorg. De mooiste dronefoto werd gemaakt door Jeroen Brouwer: ‘Het magische uur in IJsselstein'.

Op energieke wijze roemde burgemeester Van Domburg organisator Martin Planken nog door nog enkele mooie woorden aan zijn adres te richten: "Martin kan met recht een ambassadeur voor de stad genoemd worden, vanwege het tussen 2003 en 2019 organiseren van de fotowedstrijd.”

Juryleden 12e editie
De jury werd voorgezeten door burgemeester Patrick van Domburg en bestond verder uit niemand minder dan Bart Rietveld, Bernadet de Prins, Bert Murk, Marieke Gaymans, Mark van der Zouw, Peter Vos en Martin Planken.

Inzendingen werden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Bij de technische beoordeling werd onder andere gekeken naar compositie, perspectief, licht en kleur. Bij de meer artistieke beoordeling werd mede gekeken naar originaliteit, creativiteit, sfeer, verbeeldingskracht en de thema’s.

Prijzen
Te winnen vielen onder andere een splinternieuwe Cortina fiets van 600 euro, aangeboden door Van Ekeris Tweewielers. Denk ook aan een rondvlucht boven Midden-Nederland, inclusief IJsselstein, waarbij je met piloot Jeroen Komen opstijgt vanaf vliegveld Hilversum, aangeboden door Topshelf Media. Voor alle prijzen die door de sponsoren werden aangeboden, zie https://www.fotowedstrijdijsselstein.nl/prijzen/.

Partners en sponsoren
Dankzij de partners Momenten van leven, In IJsselstein, Museum IJsselstein, Restaurant Rivers Marnemoende, Zenderstreeknieuws en Topshelf Media, platina sponsor Van Ekeris Tweewielers, diamanten sponsor Technische Bouwservice, de vele mooie bedrijven die een prijs hebben aangeboden aan de winnaars, alle deelnemers en stemmers en de juryleden, werd de Momenten van leven Fotowedstrijd IJsselstein 2019 een succes.

Voor alle winnende foto’s ga ja naar https://www.fotowedstrijdijsselstein.nl/.

Fotocredits
Onderschrift foto categorie Mobiliteit:
Winnaar categorie Mobiliteit: Alex van Empel met ‘Vrijdagmarkt'.
 
Onderschrift foto categorie Verrassend IJsselstein:
Winnaar categorie Verrassend IJsselstein: Lorraine Jordan met ‘Highland games in IJsselstein’.

Onderschrift foto categorie Drone:
Winnaar categorie Drone: Jeroen Brouwer met ‘Het magische uur in IJsselstein'.

Onderschrift winnende foto publieksprijs:
Roberta Bunnik met 'Het leven van de zonnige zijkade bekijken’.

 

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein